Covid-19 και Διατροφή: 5 διατροφικές συνήθειες για ένα δυνατό ανοσοποιητικό

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Freevia Nutrition Covid Cover

Από την αρχή του 2020, η εμφάνιση του κορονοιού SARS-CoV-2, πιο γνωστού ως COVID-19, καθόρισε την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Κατά την περίοδο αυτή της πανδημίας, αρχίσαμε να ανησυχούμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναφορικά με την έκβαση της νόσου σε περίπτωση κρούσματος.

Όντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες ομάδες ανθρώπων ότι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για βαρύτερη νόσο. Αυτές ήταν οι παχύσαρκοι, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό. Βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις νόσους είναι η διατροφή. Με λίγες και μικρές αλλαγές να αντιστραφούν πριν να είναι αργά.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημερινό μας άρθρο θα παραθέσουμε χρήσιμες και πρακτικές διατροφικές συμβουλές που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση τόσο της υγείας όσο και του ανοσοποιητικού μας, το οποίο αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία του οργανισμού μας απέναντι στον ιό.

Πώς βοηθάει η διατροφή μας το ανοσοποιητικό

Πώς βοηθάει όμως η διατροφή μας το ανοσοποιητικό; Η ανάγκη για καλύτερη διατροφή δεν περιορίζεται μόνο σε περιόδους νόσησης, αλλά μας αφορά καθημερινά. Ωστόσο, οι μέρες αυτές απαιτούν θωράκιση του ανοσοποιητικού μας και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βάλλεται συνέχεια από το οξειδωτικό στρες και οφείλουμε να το ενισχύσουμε μέσω της τροφής μας. Για να καταστείλουμε την βλαβερή δράση του οξειδωτικού στρες επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ποια είναι αυτά; Η κοινή μας βιταμίνη C, τα καροτενοειδή που τα λαμβάνουμε μέσω της βιταμίνης Α,  η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός κλπ. Μάλιστα, η χορήγηση βιταμίνης C 50mg/kg σωματικού βάρους σε ασθενή με COVID-19 ανά 6ώρο για 96 ώρες αποδείχθηκε ότι μειώνει την θνητότητα και αύξησε σημαντικά τις ημέρες εκτός ΜΕΘ σε σχέση με τα άτομα που δεν έλαβαν βιταμίνη C. Παράλληλα με την βιταμίνη C, δίνουμε 5 σημαντικές διατροφικές συμβουλές που μειώνουν σημαντικά-σύμφωνα με τις μελέτες-τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 καθώς και των καρδιαγγειακών νοσημάτων που δείχνουν να αποτελούν ισχυρή προδιάθεση για βαριά νόσηση από COVID-19.

Οι 5 Διατροφικές Συνήθειες για ένα δυνατό ανοσοποιητικό

Freevia Stevia

Μειώστε την Πρόσθετη Ζάχαρη

Αποφύγετε τις υπερβολές στην πρόσληψη της ζάχαρης με την κατανάλωση πολλών έτοιμων γλυκών, αλειμμάτων ή αναψυκτικών με ζάχαρη. Προτιμήστε πιο φυσικές μορφές γλυκαντικών που θα σας αποδώσουν λιγότερες θερμίδες καθώς και πιο ομαλή καμπύλη σακχάρου. Μία τέτοια λύση είναι η στέβια, η σακχαρίνη ή η ασπαρτάμη ή σκεφτείτε να κάνετε ένα γλύκισμα με χουρμάδες και λιγότερη ζάχαρη.

Freevia Low Fat

Βρείτε light εναλλακτικές

Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλότερο ποσοστό λίπους!

Οι low-fat ή light εναλλακτικές ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα ράφια του σούπερ μάρκετ και πολλές από αυτές είναι εξαιρετικές εναλλακτικές για την μείωση των περιττών κορεσμένων λιπαρών. Πλέον, δεν υπολείπονται σε γεύση και υφή από τα full fat. Συμβουλεύουμε να δοκιμάσετε γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γάλατα, γιαούρτια) με λιγότερο περιεχόμενο σε λίπος.

Freevia Drink Water

Πιείτε περισσότερο νερό

Μην αμελείτε να πίνετε αρκετό νερό. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας προστατεύει πρώτα από την αφυδάτωση, έπειτα συμβάλει στην καλή λειτουργία των νεφρών για την αποβολή των τοξινών (ακόμα πιο απαραίτητο για την περίοδο του COVID-19) καθώς και σε πληθώρα άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την μη επαρκή ενυδάτωση (αίμα, θερμοκρασία, καλή λειτουργία εγκεφάλου κλπ). Επομένως, πιείτε περισσότερο νερό! 

Freevia Eat More Greens

Επιλέξτε γεύματα πλούσια σε λαχανικά

Προσθέστε λαχανικά σε γεύματα και σνακς. Η παρουσία των φρέσκων λαχανικών στα φαγητά μάς χαρίζει την πληθώρα των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για την καλή μας υγεία.

Freevia Eat Fruits

Μην ξεχνάτε τουλάχιστον 1 φρούτο την ημέρα

Ένα μήλο την ημέρα…! Την παροιμία την ξέρετε, αυτό που μένει είναι να την εφαρμόσετε. Μην ξεχνάτε τουλάχιστον ένα οποιοδήποτε φρούτο την ημέρα για την αρμονική λειτουργία του γαστρεντερικού μας, καθώς και την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα σε σχέση με τα αποξηραμένα και τους χυμούς.

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής

Freevia Healthy Nutrition

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι φανερά με τα πιο απλά παραδείγματα. Αυξάνεται η διάθεση για κίνηση και ζωή, βελτιώνεται η ψυχολογία μας. Ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, που έχει αναδειχθεί ως ιδανικό πρότυπο διατροφής, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα που θα αναχαιτίσει τις ήπιες αλλά και τις βαριές επιπτώσεις της νόσου COVID-19.

 Προτιμούμε τις φυσικές τροφές, την κίνηση στην ζωή μας έστω και με λίγο περπάτημα καθημερινά και τις με μικρές αλλαγές όπως την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Με αυτόν το τρόπο παρατηρούμε την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, ενώ στην αύξηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου και των ανάλατων ξηρών καρπών ωφελείται η υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Εκμεταλλευτείτε την πληθώρα των προϊόντων που υπάρχουν πλέον στην αγορά και κάντε πιο σοφές επιλογές για ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό!

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr