Τα οφέλη της κατανάλωσης στέβια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Τα οφέλη της κατανάλωσης στέβια

Στέβια ή Ζάχαρη; Εσύ με τι πίνεις τον καφέ σου; Τι χρησιμοποιείς στις γλυκές παρασκευές σου; Η αγαπημένη μας Διατροφολόγος Αλεξάνδρα Κοντοδήμου μας εξηγεί τα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας και πόσο σημαντικό είναι να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με αυτή. Ας τα δούμε:

Η στέβια ή Stevia Rebaudiana είναι ένα φυτό με έντονα γλυκιά γεύση το οποίο ανήκει στην οικογένεια των χρυσάνθεμων. Η καταγωγή της προέρχεται από την Παραγουάη και τη Βραζιλία και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία από τον 16ο αιώνα.

Η στέβια είναι μια φυτική εναλλακτική της ζάχαρης καθώς είναι 250-300 φορές πιο γλυκά από την κανονική ζάχαρη, ενώ η χρήση της έχει αναγνωριστεί από τον FDA ως ασφαλής. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το ενδιαφέρον από ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους αλλά είναι λάτρεις των γλυκών.

Ως εναλλακτική της επιτραπέζιας ζάχαρης, η χρήση της στέβιας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Η στέβια περιέχοντας λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση του βάρους βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερες θερμίδες. Ενδεικτικά , ένα stick σκόνη στέβια Freevia περιέχει μόλις 2 θερμίδες
Θερμίδες Στέβια
  • ενώ ένα stick υγρή στέβια Freevia περιέχει 0 θερμίδες!
θερμίδες υγρή στέβια
  • Επειδή περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
  • Η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια μειώνει επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μικρότερο βαθμό κάνοντας την μια ιδανική λύση για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία,όπως η παχυσαρκία,η ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων και η χρόνιες φλεγμονές και η αντικατάσταση της με τη στέβια μειώνει την μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία.
στέβια vs ζάχαρη

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση στέβιας με μειωμένα τριγλυκερίδια και αυξημένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, και τα δύο σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καφές με Στέβια

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με στέβια στον καφέ σας, στο τσάι αλλά ακόμα και σε γλυκιές παρασκευές όπως κέικ, κρέμες και μαρμελάδες, μειώνοντας έτσι το θερμιδικό τους φορτίο, αλλά και τις αυξομειώσεις της γλυκόζης του αίματος οι οποίες μας οδηγούν στο… ένα κομμάτι ακόμα λίγη ώρα αργότερα.

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr