Τα τελευταία 50 χρόνια, η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ζάχαρη έχει αποδοθεί ως ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και άλλες συναφείς ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν η Στέβια εμφανίστηκε ως προϊόν για καθημερινές γλυκές εναλλακτικές λύσεις πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ανακούφιση και το δοκίμασαν.
Η στέβια ως υποκατάστατο της ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική
Ήξερες ότι η παρότι στέβια έχει 0 θερμίδες, είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη;
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θερμίδες και η γλυκύτητά της δεν προκύπτει από τη ζάχαρη, η στέβια συνδέθηκε με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.
Η στέβια λειτουργεί εξαιρετικά ως εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη και τα οφέλη της για την υγεία είναι μια πραγματικότητα για όλους, είτε επιβάλλεται να προσέχουμε τη διατροφή μας για λόγους υγείας είτε όχι.
Πώς να φτιάξετε ένα νόστιμο γλυκό χωρίς ζάχαρη
Η Στέβια είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά σε πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Η γλυκιά γεύση της στέβια είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρει.
Οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες υποστηρίζουν ότι η στέβια συμβάλλει στη συνολική τραγανότητα και το χρώμα των προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
Αλλά πώς μπορεί η στέβια να παραμένει πάντα τόσο γλυκιά;
Οι ιδιότητες της στέβια παραμένουν σταθερές στη θερμότητα, αυτό σημαίνει ότι η γλυκαντική της δύναμη δεν χάνεται στις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για το ψήσιμο. Επιπλέον όμως, η στέβια δεν λειτουργεί μόνο ως απλό γλυκαντικό, αλλά ενισχύει με φυσικό τρόπο και ορισμένες γεύσεις που δίνουν το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Το πιο δύσκολο κομμάτι στην αντικατάσταση της ζάχαρης είναι ο ρόλος που παίζει στον όγκο των προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
Η ζάχαρη δημιουργεί φυσικά έναν όγκο, οπότε όταν χρησιμοποιείται ένα υποκατάστατο ζάχαρης, όπως η στέβια πρέπει να αντικατασταθεί και αυτός ο όγκος. Για να δημιουργήσετε αυτόν τον απαραίτητο όγκο στη ζαχαροπλαστική σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα ασπράδια αυγών, πουρέ φρούτων ή γιαούρτι.
H βασική υποκατάσταση για το ψήσιμο λειτουργεί ως εξής:
1 φλιτζάνι ζάχαρη ισοδυναμεί με 18 έως 24 πακέτα γλυκαντικού στέβια.
Συνταγή: Κέικ Καρότου με Freevia Στέβια
Αυτή τη φορά έχουμε την αγαπημένη μας συνταγή για κέικ καρότου, αλλά πιο υγιεινή, μόνο για εσάς, τους Freevia τύπους!
Είναι απλή, είναι νόστιμη και είναι 100% χωρίς ζάχαρη.
Αν είστε από αυτούς που θέλουν να κόψουν τη ζάχαρη για μία εβδομάδα ή και περισσότερο, αλλά έχετε γλυκιές λιγούρες, η Freevia Stevia είναι το κατάλληλο προϊόν για εσάς και τη ζαχαροπλαστική σας.
Θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη
- 4 αυγά
- 300γρ. ελαιόλαδο
- 150γρ. στέβια σε σκόνη ή σε υγρό
- 500γρ. τριμμένα καρότα
- 100γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150g γρ καρύδια (θρυμματισμένα)
- Baking Powder
Για το γλάσο
- 400 τυρί κρέμα ελαφρύ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 3 κσ. στέβια
Βήμα Βήμα
- 1. Χτυπάμε τα αυγά
- 2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε ξανά
- 3. Προσθέτουμε το γλυκαντικό Freevia Stevia και ανακατέψτε λίγο ακόμα
- 4. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα
- 5. Προσθέτουμε και τα δύο αλεύρια
- 6. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα καρύδια
- 7. Προσθέτουμε και 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 8. Ανακατεύουμε τα πάντα με μια ξύλινη κουτάλα ή με το αναδευτήρι
- 9. Απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε την στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά
*Για το γλάσο ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλά το περιχύνουμε πάνω από το κέικ μας. Για ακόμα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μπορείτε να κόψετε το κέικ σας σε 2 ή 3 κομμάτια και να προσθέσετε λίγο γλάσο ενδιάμεσα όπως κάναμε εμείς!
Καλή απόλαυση!
Περιμένουμε τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σας στα social media μας!