10 Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
10 Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε γυναίκες του δυτικού κόσμου. Κατανοώντας, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι σαν ασθένεια, καταγράψαμε σε συνεργασία με τη Διατροφολόγο μας, Αλεξάνδρα Κοντοδήμου, 10 τροφές οι οποίες μπορούν να δράσουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση του.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Παρότι η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού έχει πολυπαραγοντικά αίτια, ο ρόλος της διατροφής τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου είναι σημαντικός.

Σύμφωνα με έρευνες, συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες αλλά και τρόφιμα μπορούν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και βελτιώνουν την έκβαση σε όσους έχουν ήδη παρουσιάσει αυτή τη μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, περίπου το 30-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται σχετίζεται με την διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και οι οποίοι είναι τροποποιήσιμοι.

Τα τρόφιμα και τα μικροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων που αποδεδειγμένα μπορούν να δράσουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι:

  1. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, διότι περιέχουν γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν σημαντικές αντικαρκινικές δυνατότητες.
  2. Το πράσινο τσάι λόγω της περιεκτικότητας του σε επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG) φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στην πρόληψη και την έκβαση του καρκίνου του μαστού .
  3. Τα φρούτα συνήθως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, η οποία δίνει στα φρούτα μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
  1. Τα αντιοξειδωτικά των μούρων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών, αποδεδειγμένα προστατεύουν την κυτταρική βλάβη, καθώς και την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
  2. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι,μουστάρδα, σέσκουλο) περιέχουν καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, (βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), η κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  3. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, καροτενοειδή όπως η β-κρυπτοξανθίνη και η β-καροτίνη, καθώς και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη, η εσπερετίνη και η ναρινγκενίνη.
  1. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος και το σκουμπρί, είναι γνωστά για τα εντυπωσιακά οφέλη τους στην υγεία και για τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών, το σεληνίου και μπορεί να προσφέρουν προστατευτικές επιδράσεις στον καρκίνο.
  2. Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η πρόσληψη ισοφλαβονών σχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
  3. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi, το miso και το ξινολάχανο περιέχουν προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού.
  4. Η κουρκουμίνη, η κύρια δραστική ένωση του κουρκουμά, έχει επίσης επιδείξει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο:

  1. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η τακτική κατανάλωση του γρήγορου φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού.
  2. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως μπέικον, λουκάνικο και διάφορα αλλαντικά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
  3. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνοντας την φλεγμονή και την εξάπλωση του καρκίνου.

Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία και έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η απομάκρυνση μας από τη “δυτικού τύπου” διατροφή μπορεί να δράση προστατευτικά στην εμφάνιση των περισσότερων μορφών καρκίνου.

Αν θα έπρεπε να κρατήσουμε κάτι είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή είναι τροποποιήσιμοι και ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι μια επένδυση στον εαυτό μας και στην υγεία μας.

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr