Χριστουγεννιάτικα Μελομακάρονα με Στέβια Freevia και Κουβερτούρα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Χριστουγεννιάτκο Blogpost Σπιτικά μελομακάρονα COVER

Οι γιορτές των Χριστουγέννων αδιαμφισβήτητα μυρίζουν μελομακάρονα! Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν σε αυτό το μοναδικό γλύκισμα, γι’ αυτό και η αγαπημένη μας Διατροφολόγος Αλεξάνδρα Κοντοδήμου (nutrition_home) έφτιαξε για εμάς την πιο απολαυστική συνταγή με στέβια και επικάλυψη σοκολάτας!

Λίγα λόγια για τα μελομακάρονα…

Τα μελομακάρονα είναι σίγουρα η πιο θρεπτική επιλογή γλυκού που μπορεί να κάνει κάποιος στο γιορτινό τραπέζι. Τα καρύδια αυξάνουν τη θρεπτική αξία αυτού του γλυκίσματος λόγω των Ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ενώ η κανέλα έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή δράση και παράλληλα βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αν τώρα αντικαταστήσουμε το μέλι με στέβια, μπορούμε να πετύχουμε ένα γλύκισμα με χαμηλότερες θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Χριστουγεννιάτκο Blogpost Σπιτικά μελομακάρονα PHOTO 1

Ας δούμε, λοιπόν, τη συνταγή!

Υλικά:

  • 650 g Αλεύρι
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 Ποτήρια ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ υγρή στέβια Freevia
  • 1/2 φλ χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1-2 κ.γ. κανέλα
  • 4 κ.σ κονιάκ
  • 2 κ.σ. τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι:

  • 1 κούπα νερό
  • 2 κ.σ υγρή στέβια Freevia
  • 1 στικ κανέλας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την επικάλυψη:

  • 400γρ. Κουβερτούρα
  • 5 κ.σ καρυδόψιχα τριμμένη

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά της ζύμης.
  • Προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε τη σόδα με τον χυμό, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύοντας καλά.
  • Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, πλάθουμε ομοιόμορφα μελομακάρονα.
  • Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου.
  • Καθώς τα μελομακάρονα ψήνονται, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά.
  • Μόλις τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε ζεστά στο χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ρουφήξουν το σιρόπι.
  • Αφήνουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα να ρουφήξουν το σιρόπι και στη συνέχεια ετοιμάζουμε το μπεν μαρί για την επικάλυψη.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ για να λιώσουμε την κουβερτούρα χωρίς να καεί.
  • Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα και με ένα πιρούνι τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
  • Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα όσο η σοκολάτα είναι ζεστή.

Καλή απόλαυση!

Χριστουγεννιάτκο Blogpost Σπιτικά μελομακάρονα PHOTO 2
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr