Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
διατροφη διαβητη

 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Ο διαβήτης επηρεάζει την καθημερινότητα σχεδόν 285.000.000 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας τον μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για την υγεία. Η 14η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία είναι η βασική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρόβλημα του διαβήτη.

Χωρίς την κατάλληλη διατροφή ή/και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, η οποία σχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών (καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια κ.α).

Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής και υγείας για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και η σωστή διατροφή έχει τον σπουδαιότερο ρόλο στη διατήρηση του σακχάρου στα φυσιολογικά όρια. 

Τι σημαίνει όμως σωστή διατροφή στον διαβήτη;  Στόχος είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφών, στις σωστές ποσότητες  και στις σωστές χρονικές στιγμές, ώστε το σάκχαρο να παραμένει στο επιθυμητό εύρος τιμών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι 5 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα το σάκχαρο σας είναι:

  1. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής, φρούτα και λαχανικά, και οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου από το έντερο και δεν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα ινσουλίνης, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.
δημητριακά
φρουτα
σαλατες
  1. Αυξήστε την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, σπόροι τσία, καρύδια) τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, και αποφύγετε τα trans λιπαρά να οποία αυξάνουν τη φλεγμονή και τις επιπλοκές τους σακχαρώδη διαβήτη.
ξηροι καρποι
ελαιολαδο
λιπαρα ψαρια
  1. Προτιμήστε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού και συνδυάστε τις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη ή λιπαρά (π.χ. φρούτο με λίγο γιαούρτι ή 1 φέτα κατσικίσιο τυρί freevia, 1 φέτα ψωμί ολικής με λίγο μέλι και ταχίνι). Αποφύγετε όσο μπορείτε τα γλυκά τους χυμούς που αυξάνουν κατακόρυφα το σάκχαρο του αίματος.
τροφές χαμηλού γλυκαιμικού
  1. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα και κάνετε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Το τσιμπολόγημα οδηγεί σε μια συνεχή αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), πράγμα που οδηγεί στην εξάντληση των β-λεμφοκυττάρων του παγκρέατος και σε σοβαρή επίπτωση της νόσου.
  2. Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο κρυμμένο αλάτι των τροφών (σάλτσες, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα τρόφιμα).

Η μεταβολή του τρόπου ζωής (lifestyle management) είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη ή την επιβράδυνση εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους ή η απώλεια βάρους για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι μέγιστης σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται.

lifestyle management
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr