Υγιεινή διατροφή και Ήπια Άσκηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Εδώ και χρόνια έχει αναδειχθεί η πολύτιμη αξία της καλής διατροφής και του συνδυασμού της με την άσκηση.

Η καλή διατροφή έχει οριστεί ως αυτή που ωφελεί τον οργανισμό και μερικά από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών οξέων, η μείωση του κόκκινου κρέατος, της ζάχαρης, του αλατιού και των ροφημάτων-αναψυκτικών με ζάχαρη. Επίσης, σημαντική είναι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανάλατοι ξηροί καρποί ως πηγή λίπους και άφθονο νερό. Το δικό της ποσοστό συνεισφοράς έχει και η προτίμηση άπαχων κομματιών κρέατος και προϊόντων με χαμηλότερο λίπος (πχ. Άπαχο πρόβειο 1%) καθώς και γλυκαντικών (πχ. Stevia Freevia) ως εναλλακτική επιλογή αντί της ζάχαρης.

Veggies-Freevia
Freevia Healthy Diet Nuts
Freevia Apaxo Proveio

Η άσκηση από την άλλη προφυλάσσει το σώμα από πτώσεις και κατάγματα καθώς αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη του ατόμου, μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και των σακχάρων στο αίμα και με συνέπεια την προστασία του οργανισμού από την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, την υπερτριγλυκεριδαιμία και υπερχοληστεροναιμία καθώς και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα 4 οφέλη του συνδυασμού διατροφής και άσκησης
για την ψυχοσωματική μας υγεία

Freevia Enisxisi Metavolismou

Αύξηση Μεταβολισμού

Η τακτική άσκηση αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού μας σε θερμίδες καθώς καταναλώνονται αρκετές κατά την γυμναστική και απαιτούνται παραπάνω για να καλύψει τις βασικές καθημερινές ανάγκες.

Freevia Beltiwsi Ypnou

Βελτίωση Ύπνου

Η τακτική και ήπια άσκηση έχει βρεθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου, καθώς και στην βελτίωση άλλων παραμέτρων (κιρκαδικός ρυθμός, μεταβολισμός, ψυχολογία, ενδοκρινείς αδένες). Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση 3 ώρες πριν τον ύπνο καθώς προκαλεί υπερένταση και δυσκολία στον ύπνο. Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση και βελτίωση του ύπνου.

Freevia Seksoualiki Drastiriotita

Βελτίωση Σεξουαλικής Δραστηριότητας

Πολλές είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι μία υγιής σχέση με την φυσική δραστηριότητα αυξάνει την σεξουαλική διάθεση, την διέγερση καθώς και όλους τους υπόλοιπους λόγους που συνδέονται με την σεξουαλική δραστηριότητα και για τα δύο φύλα (μείωση της κούρασης, αυξημένη ενέργεια, αυξημένη αυτοπεποίθηση, διάθεση, καλύτερη υγεία καρδιάς). Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και για την καλή υγεία (ιδιαίτερα της μεσογειακής διατροφής) και της βελτιωμένης σεξουαλικής υγείας και για τα 2 φύλα.

Freevia Antimetopisi Katathlipsis 2

Αντιμετώπιση Κατάθλιψης

H άσκηση και η υγιεινή διατροφή έδειξε θετικά αποτελέσματα για την μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της διπολικότητας.

Το περπάτημα θεωρείται άσκηση;

Για όλους αυτούς τους λόγους (και ακόμα περισσότερους), θα πρέπει να ενσωματώσουμε την φυσική δραστηριότητα μέσα στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αφιερώσουμε 2 και 3 ώρες καθημερινά ή να εξαντληθούμε σωματικά ώστε να μην μπορούμε να συνεχίσουμε την ημέρα μας. Αρκεί και το περπάτημα!

Freevia Perpatima Askisi

Τα θετικά αποτελέσματα του περπατήματος έχουν αποδειχθεί πολλάκις και αυτά περιλαμβάνουν την βελτίωση της αυτοπεποίθησης, το αίσθημα της ικανοποίησης και του κατορθώματος, καλύτερη φυσική κατάσταση, μείωση του σωματικού βάρους, αυξημένη επαγρύπνηση , χαλάρωση αλλά και συγκέντρωση.

Το περπάτημα σε ομάδα βοηθάει όλα τα μέλη να αποκτήσουν κίνητρο, να μειώσουν την αναβλητικότητα τους ως μονάδες και να ευχαριστηθούν περισσότερο την άσκηση.

Ο γενικός στόχος ημερησίως έχει τεθεί σύμφωνα με τις συστάσεις στα 10.000 βήματα. Αν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τόσα βήματα ημερησίως, ξεκινάμε με λιγότερα (5000 ή 7.500) και τα αυξάνουμε καθημερινά.

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr