Η αγαπημένη μας Διατροφολόγος μας Αλεξάνδρα Κοντοδήμου, ετοίμασε για εμάς το πιο γευστικό σουφλέ για το γιορτινό τραπέζι! Κρατώντας τις θερμίδες χαμηλά, αλλά την απόλαυση στα ύψη, θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους καλεσμένους σου.
Ας το δούμε!
Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα στο γιορτινό τραπέζι, αν και όχι τόσο παραδοσιακό στην ελληνική κουζίνα, είναι το σουφλέ τυριών! Και ναι, ακόμα και αυτό το θεωρητικά “παχυντικό” έδεσμα έχει τη θέση του σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πόσο μάλλον όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεντανόστιμα τυριά με χαμηλά λιπαρά, γλιτώνοντας έτσι αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά!
Για 6 μερίδες, από την πεντανόστιμη συνταγή μου για σουφλέ τυριών, θα χρειαστείς:
- 250 γρ πένες ολικής άλεσης
- 1,5 λίτρο γάλα 1,5%
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 4-5 κ.σ αλεύρι
- 200 γρ Ελαφρύ Κατσικίσιο Τυρί Freevia
- 100 γρ Άπαχο Πρόβειο 1% Freevia
- 2 κ.σ καλαμπόκι
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
- 2 κ.σ φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πένες και τις αφήνουμε στην άκρη χωρίς να προσθέσουμε κάποια λιπαρή ουσία.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και ψήνουμε ελαφρώς για 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα αργά αργά (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Μόλις πάρει την πρώτη βράση και δούμε ότι έχει αρχίσει να πήζει αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και σπάμε με το χέρι το Άπαχο Πρόβειο 1% απευθείας μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το Ελαφρύ Κατσικίσιο Τυρί Freevia, το καλαμπόκι, την πιπεριά και τις πένες και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ταψάκι ή μπολάκια και από πάνω προσθέτουμε το υπόλοιπο Ελαφρύ Κατσικίσιο Τυρί και τη φρυγανιά.
- Τέλος, ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr