Το Πάσχα πέρασε, τα κιλά έμειναν. Αυγά, κρέατα, τσουρέκια και γλυκά του πασχαλινού τραπεζιού είχαν την τιμητική τους.
Μετά το πασχαλινό break όλοι επιστρέφουμε στη ρουτίνας μας και οι περισσότεροι καταφεύγουμε σε δίαιτες για να χάσουμε τα κιλά των εορτών. Ψάχνετε κι εσείς μία “δίαιτα εξπρές” μετά το Πάσχα ίσα ίσα να φύγουν τα 2-3 κιλά που μπήκαν τώρα στις γιορτές. Ή μήπως καλύτερα μία αποτοξίνωση;
Συχνά βλέπουμε διάφορες δίαιτες που ισχυρίζονται πως βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας και την γρηγορότερη απώλεια βάρους.
Τι ισχύει όμως;
Ο οργανισμός μας σαφώς και συγκεντρώνει και αποθηκεύει τοξίνες. Είναι όμως ένα συνονθύλευμα από κακές διατροφικές πρακτικές, άφθονο αλκοόλ, πολύ στρες, μακροχρόνια έκθεση σε μόλυνση και χαμηλή φυσική δραστηριότητα. Όλες οι συνήθειες στην ζωή μας έχουν ένα μικρό μερίδιο στο “χτίσιμο” των τοξινών στο σώμα μας.
Αυτό που συμβαίνει με την αποτοξίνωση δεν είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Το να ακολουθήσουμε μία ανορθόδοξη δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας με άφθονα smoothies από σπανάκι, μπρόκολο και μήλο και πράσινο τσάι δεν θα αλλάξει το σώμα μαςμέσα σε 24 ώρες. Το πιο πιθανό από την αυστηρή τήρηση της δίαιτας είναι να βιώσουμετα αρνητικά αυτών των διαιτών, την ζαλάδα, ναυτία, πονοκεφάλους, διάρροια, εναλλαγές διάθεσης και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Παράλληλα, ο κίνδυνος για διατροφικές ανεπάρκειες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένος, όπως και για απώλεια μυϊκής μάζας.
Αποτοξίνωση: Μύθος ή Πραγματικότητα τελικά;
Ευτυχώς, το σώμα μας είναι εξαιρετικά ικανό και μπορεί να αποβάλλει και να μετριάζει τις τοξίνες που καθημερινά βάλλεται από αυτές. Το συκώτι, τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα, οι πνεύμονες ακόμα και το δέρμα μας έχουν αναλάβει το έργο αυτό. Με ποιον τρόπο; Αποβάλλοντας ότι είναι περιττό και βλαβερό για εμάς μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα, του σμήγματος και της αναπνοής.
Η αποτοξίνωση υπάρχει ως έννοια, όμως, και θα μπορούσε να γίνει με υγιείς τρόπους που λειτουργούν προς οφελός μας.
Τι περιλαμβάνει η αποτοξίνωση;
Πρώτο βήμα: Αυξάνουμε τα υγρά που καταναλώνουμε! Αυξάνουμε σταδιακά το νερό που πίνουμε καθημερινά, έχοντας ένα μπουκάλι πάντα δίπλα μας για να μην το ξεχνάμε.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως νερό έχει και το φαγητό που τρώμε.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (που μας χαρίζουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλουν στην μείωση του οξειδωτικού στρες και κατά συνέπεια των τοξινών) και οι σούπες είναι πλούσιες σε νερό.
Δεύτερο βήμα: Αν τις προηγούμενες μέρες καταναλώσαμε αρκετά τρόφιμα αλμυρά ή γλυκά είναι λογικό να νιώθουμε πρησμένοι και πιο φουσκωμένοι. Μόνο και με την αύξηση του νερού που καταναλώνουμε καθημερινά θα βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης.
Παράλληλα όμως μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι από άλλες τροφές και να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Η στέβια είναι μία εξαιρετική λύση εδώ, καθώς προσφέρει την ίδια γλυκύτητα με χαμηλότερες θερμίδες και προφανώς χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα από την κοινή ζάχαρη για να γλυκάνουμε τα φαγητά και τα ποτά μας.
Τρίτο βήμα: Οι γιορτές του Πάσχα όπως και όλες οι υπόλοιπες εορτές είναι γνωστές για τα φαγοπότια τους. Έτσι, πίνουμε πιο εύκολα αλκοόλ είτε στα εορταστικά τραπέζια είτε στα μαγαζιά που βγαίνουμε.
Μετά τις γιορτές λοιπόν μειώνουμε και περιορίζουμε στο ελάχιστο το αλκοόλ ώστε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επανέλθει στα υγιή επίπεδα και να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το συκώτι μας.
Τέταρτο βήμα: Δεν αμελούμε την φυσική δραστηριότητα. Με 30’ περπάτημα μόνο καθημερινά, αναζωογονούμε τον οργανισμό μας, ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και την διάθεση μας χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσουμε πολύ. Όταν αποκτήσουμε παραπάνω δύναμη, ενσωματώνουμε και ασκήσεις αντίστασης για να αυξηθεί γρηγορότερα η μυϊκή μας μάζα.
Πώς να αδυνατήσω μετά τις γιορτές;
Αν ο στόχος μας μετά τις γιορτές είναι η επιστροφή στα προηγούμενα κιλά μας και να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, δεν χρειάζονται πολλά παραπάνω από όσα αναφέραμε παραπάνω.
Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Συνδυάζουμε τα φρούτα μας με μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μία κουταλιά φυσικό άλειμμα καρπού για γρηγορότερο και μεγαλύτερο κορεσμό.
Επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος (1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και 1 φορά κόκκινο κρέας).
Δεν ξεχνάμε να τρώμε όσπρια και θαλασσινά έστω από 1 φορά την εβδομάδα και πάντα σε συνδυασμό με την άσκηση θα δούμε γρηγορότερα αποτελέσματα!
Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε πως η αποτοξίνωση δεν είναι το μαγικό κουμπί και η λύση στην γρήγορη απώλεια του βάρους μας.
Πολλές φορές, όταν γίνεται με ακραίες μεθόδους και ανορθόδοξες τακτικές είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Άλλωστε, το σώμα μας διαθέτει τρόπους να μειώσει τις τοξίνες και τα περιττά απόβλητα του σώματος μας.
Εμείς μπορούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή με εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων και να βοηθήσουμε το σώμα μας να βρει γρήγορα τις ισορροπίες του μετά από τις γιορτές.
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr