Γιορτινή έξοδος και διατροφή. Συνδυάζονται;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Γιορτινή έξοδος και διατροφή
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και η βραδινή έξοδος για ποτό με καλούς φίλους και συγγενείς έχει την τιμητική της. Τι συμβαίνει όμως όταν βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια βελτίωσης του σωματικού μας βάρους ή της διατροφής μας; Μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν αρμονικά;

Θέλω να θυμάστε ότι για όλα υπάρχει χώρος σε μια ισορροπημένη διατροφή και σε καμία περίπτωση η προσπάθεια μας δεν θα πρέπει να μας απομονώνει κοινωνικά και να μας στερεί όμορφες στιγμές με φίλους. Οι τροφές που θα καταναλώσετε πριν μια έξοδο για αλκοόλ θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι και χορτάτοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να απολαύσετε την καλή παρέα και τη χαλαρή διάθεση. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τα καλέσματα και τις εξόδους των γιορτών.

Tips πριν και κατά τη διάρκεια της βραδινής εξόδου:

  1. Καταναλώστε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της εξόδου σας ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και να μειώσετε την πιθανότητα ενός άσχημου hangover.

  2. Αποφύγετε να φύγετε νηστικοί από το σπίτι και ειδικά όταν αυτό γίνεται σκόπιμα “για εξοικονόμηση θερμίδων” καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η υπογλυκαιμία που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ μας οδηγεί σε τσιμπολόγημα ή στην εύκολη λύση του πρόχειρου φαγητού.

  3. Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα με πρωτεΐνη όπως αυγά, τυρί, κοτόπουλο ή τόνο. Η πρωτεΐνη θα επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και συμβάλλει στην αποφυγή της υπογλυκαιμίας που ακολουθεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

  4. Καταναλώστε “καλά” λιπαρά με το γεύμα σας (ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, αυγά) τα οποία παραμένουν στο στομάχι για περισσότερη ώρα και καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Ιδέες για εύκολα σνακ πριν από την έξοδο:

  1. Τορτίγια ολικής με κατσικίσιο τυρί Freevia και λαχανικά

  2. Ψωμί ολικής με αβοκάντο και αυγό

  3. Σάντουιτς με ψωμί ολικής και κοτόπουλο ή τόνο

  4. Κράκερς ολικής με χούμους και λαχανικά

  5. Ομελέτα με Κατσικίσιο τυρί Freevia

  6. Εύκολη πίτσα σε πίτα για σουβλάκι με Ελαφρύ κατσικίσιο τυρί για τοστ Freevia

Σάντουιτς με ψωμί ολικής και κοτόπουλο ή τόνο
Ψωμί ολικής με αβοκάντο και αυγό
Ομελέτα με Κατσικίσιο τυρί Freevia

Συνταγή για Εύκολη πίτσα σε πίτα για σουβλάκι με Ελαφρύ κατσικίσιο τυρί για τοστ Freevia

Για την εύκολη πίτσα θα χρειαστείς:

  • 1 πίτα για σουβλάκι (κατά προτίμηση ολικής)
  • 1 ½ φέτα ελαφρύ κατσικίσιο τυρί Freevia
  • μανιτάρια σε φέτες
  • πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 5 ελιές σε ροδέλες
  • 2 κ.σ σάλτσα ντομάτας
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια λαδόκολλα βάζουμε την πίτα μας και απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το τυρί, τα μανιτάρα, τις πιπεριές και τις ελιές και ψήνουμε στους 200ο για 10’ σε αέρα μέχρι να λιώσει το τυράκι μας! Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής όπως σε κάθε γεύμα.

πίτσα με Ελαφρύ κατσικίσιο τυρί Freevia
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου
Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη
www.nutritionhome.gr